5 adviezen om keuzes te maken

Keuzes maken, dat is voor veel mensen lastig. Vooral als je moet kiezen tussen twee of meer even leuke of belangrijke dingen. Deze blog heb ik geschreven in de tijd van de verkiezingen om je te helpen om een keuze te maken voor de partij waarop je wilt kiezen. Maar keuzes maken we iedere dag, dus het blijft relevant.

In de tijd van verkiezingen kom je overal advertenties tegen van politieke partijen. Iedere partij hoopt dat zij jouw stem kunnen winnen en om dat te doen moeten ze jouw aandacht trekken. Ze beloven de mooiste dingen die wel of niet haalbaar zijn. Op de billboards is dat vaak kort weer gegeven, maar in de verschillende tv-programma’s komen de lijsttrekkers meer aan het woord. Ze geven uitleg over hun standpunten in hun verkiezingsprogramma of verdedigen deze. Soms wordt er een por uitgedeeld aan een tegenpartij. Allemaal in de hoop dat ze de kiezer overtuigen om vooral op hun partij te stemmen. Een interessant schouwspel.

Verkiezingen betekent keuzes maken

Heb jij jouw keuze al gemaakt? Kies jij steeds op dezelfde partij of ben je een zwevende kiezer en weet je het nog niet? Hoe dan ook, kiezen is voor veel mensen niet makkelijk. Als je het ene kiest, zeg je nee tegen iets anders. En wat als dat nu beter voor jou zou hebben uitgepakt? Geen enkele partij past perfect bij jou op alle gebieden. Vaak zijn er meerdere standpunten die niet overeenkomen. Hieronder geef ik vijf overwegingen die je mee zou kunnen nemen als jij nog niet weet welke partij jouw stem gaat krijgen.

5 overwegingen bij het maken van keuzes

  1. Bedenk wat voor jou belangrijk is. Welke waarden wil je dat een partij vertegenwoordigd?
  2. Doe de stemwijzer of kiescompas en kijk welke partijen bij jou op 1, 2 en 3 staan. Hoe voel je je over die uitkomst? Past het bij jou of helemaal niet? Heb je rust om te stemmen op jouw 1, 2 of 3 of krijg je er de kriebels van? Jouw reactie op de uitslag zegt veel! Neem je uitslag alleen mee in je keuze als het bij je past en je erachter kunt staan. Heb je daarna nog moeite om te kiezen; zet eens de voor- en nadelen achter elkaar van deze selectie. Welke partij heeft voor jou de meeste voordelen en minste nadelen?
  3. Kies je voor een partij die voor jouw persoonlijke situatie het gunstigst is of vindt je het belangrijk om ook het grotere plaatje mee te nemen en na te denken wat de gevolgen van het verkiezingsprogramma zijn voor de toekomst en omstandigheden van anderen, van het milieu of derdewereld?
  4. Wat ben jij bereid in te leveren? Zoals ik net al noemde, iedere partij heeft ook punten die minder gunstig kunnen zijn voor jou. Welke punten zijn voor jou minder belangrijk; is dat de mening over AOW, studiebeurs, eigen risico, vluchtelingen, hypotheekrenteaftrek?
  5. Je kunt ten slotte ook jouw mensvisie of ethische belangen mee laten wegen. Wat vind je belangrijk; is dat levensgeluk, zelfbeschikkingsrecht, gelijke rechten of dat er rekening gehouden wordt met jouw religieuze of culturele achtergrond?

Wanneer je moeite hebt met het maken van je keuze, is het waardevol om te ontdekken hoe dit komt. Heeft het te maken met de vele verschillende mogelijkheden? Ben je flexibel en vind je het moeilijk om je ergens op vast te leggen? Of ben je onzeker en twijfel je vaker over keuzes?

Ik hoop dat je door deze overwegingen een beter beeld hebt gekregen over jouw keuzes en dat het je helpt om te beslissen op welke partij je gaat stemmen. Nog een paar dingen:

  • Er is geen foute beslissing! Er is alleen maar een keuze die het beste bij jou past (op dit moment).
  • Jouw stem is het waard om gehoord te worden. Laat jouw stem niet verloren gaan.

Wanneer je vaker moeite hebt met keuzes, onzeker bent of veel twijfelt, wil ik je aanraden hier eens over te gaan praten. Met enkele handvatten ben je vaak al erg geholpen. Spreekt dit je aan, neem dan contact met me op voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek.

Wat kies jij? En welke overweging is daarbij voor jou belangrijk? Ik hoor het graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...