5 sleutels om te stralen

God heeft jou gemaakt als een meesterwerk en je bent het waard om gezien te worden! God heeft je uniek gemaakt en een of meerdere talenten gegeven die niemand anders op die manier heeft. Jouw talenten mag je inzetten voor anderen. Hoe mooi is het als je iets doet wat op je hart ligt en dat je er anderen en God mee blij kunt maken!

In deze blog reik ik je 5 sleutels aan die je kunnen helpen om je talenten te laten groeien en zichtbaarder te maken, zodat je meer gaat stralen. Eerst wil ik met je kijken naar een gelijkenis uit de Bijbel die over talenten gaat.

Wat doe jij met jouw talent?

Want het is als iemand die naar het buitenland ging, zijn eigen slaven bij zich riep en hun zijn bezittingen toevertrouwde.En aan de één gaf hij vijf talenten, aan de ander twee en aan de derde één, ieder naar zijn bekwaamheid, en hij reisde meteen weg.Hij die de vijf talenten ontvangen had, ging weg en handelde daarmee en hij verdiende vijf andere talenten erbij.Evenzo verdiende degene die de twee talenten ontvangen had, er nog twee bij. Maar hij die het ene ontvangen had, ging weg en groef een gat in de aarde en verborg het geld van zijn heer. (Mattheus 25: 14-18, HSV)

Alle dienstknechten ontvingen talenten, de een meer dan de ander. Het verschil zit er vooral in wat ze ermee doen. Ik heb het laatste stukje vetgedrukt, want daar zit vaak de angel. Wanneer mensen onzeker zijn en een negatief zelfbeeld hebben, dan verbergen ze vaak hun talent(en). Ze verbergen soms zichzelf, uit angst of schaamte. Doordat ze hun talent(en) niet gebruiken, raken deze verstoft en ontwikkelen ze niet. Het gevolg is dat deze mensen niet groeien in hun talenten. Hierdoor komen ze ook niet tot hun bestemming en stralen ze niet.

Herken jij je hierin? Dat is jammer, je mist dan de kans om te schitteren. Je mag tevoorschijn komen en ontdekken wat jouw talent is.

Maar ik heb geen talent?

Misschien heb je het idee dat je geen talent hebt. Dat je niets hebt om in te zetten. Denk dan eens na over  de volgende Bijbeltekst:

Elisa vroeg haar: “Wat kan ik voor je doen? Vertel me wat je in huis hebt.” De vrouw antwoordde: “Ik heb niets in huis. Ik heb alleen een kruik olijfolie.” (2 Koningen 4: 2, BB)

Deze vrouw is weduwe met veel schulden en twee zoons. Ze hebben het zwaar en vanuit wanhoop gaat ze naar de profeet. Hij vraagt haar wat ze nodig heeft en wat ze heeft. Haar eerste reactie is “ik heb niets in huis”. Ze heeft oprecht het idee dat ze niets meer heeft, pas daarna realiseert ze dat ze toch iets heeft, namelijk wat olie. Het mooie is dat deze olie wordt gezegend en zodanig wordt vermenigvuldigd dat ze geen tekort meer heeft, maar overvloed.

God kan het kleine beetje wat je hebt vermenigvuldigen. Je moet Hem dan wel vertrouwen en vaak vraagt hij je een risico te nemen. Deze vrouw moest allemaal vaten verzamelen. Waarschijnlijk dacht ze: “waar ben ik mee bezig”, “straks heb ik al die vaten en dan gebeurt er niets, dan vinden mensen me vast gek”. Toch doet ze het ze luistert naar Elisa’s woorden en is gehoorzaam.

5 sleutels om te gaan stralen

Ik wil je 5 sleutels aanreiken waarmee jij kan stappen kan zetten om je talenten te ontdekken. Het is belangrijk om iets te doen met je talenten, alleen zo kom je tot bloei en kun je wandelen naar jouw bestemming.

  1. Zelfinzicht. Ontdek wie je bent en waar je goed in bent. Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in? Waar krijg je weleens complimenten voor? Waar wordt je blij van of krijg je energie van? Wat wilde je vroeger doen of waar was je vroeger goed in? Dit zijn zomaar enkele vragen die je jezelf kan stellen en die je doen groeien in zelfinzicht.
  1. Gehoorzaamheid. Wanneer je weet waar je goed in bent en wat je zou kunnen doen, is de volgende stap gehoorzaamheid. Je talenten verbergen is zonde, je mist dan je doel. Luister naar je innerlijke stem (je geweten of de Heilige Geest die tot je spreekt) en zet stappen om je talent te gaan ontwikkelen. Dan wandel je in gehoorzaamheid en je zal merken dat je meer vruchten gaat dragen.
  1. Een actieve houding. We hopen vaak dat kansen zomaar op ons pad komt, dat we weinig hoeven doen om te groeien in onze bestemming. Helaas is dat vaak niet het geval. Je zal zelf stappen moeten nemen en dat is soms over drempels heen. Door achterover leunen kom je niet verder. Een actieve, welwillende houding brengt je ver. En dat kan zijn in bouwen aan je talenten, jezelf ontwikkelen door studie of stappen zetten om je droom praktisch uitvoerbaar te maken. Het begint bij een eerste stap.
  1. Lef. Ik noemde net al drempels die je tegen kunt komen als je stappen gaat zetten. Het is risico nemen en dat vraagt lef. Omdat je dingen gaat doen die dichtbij je hart liggen, kan het kwetsbaar aanvoelen. Je wordt zichtbaarder en dat kan leiden tot meer kritiek of zelfs falen. Durf jij open en eerlijk te zijn, dichtbij jezelf te blijven en je droom werkelijk na te jagen? Dan kun je niet zonder lef.
  1. Timing. Voor alles is er een seizoen. Net als dat we nu net uit de winter, in de lente komen, kun je in je leven ook seizoenswisselingen meemaken. In de herfst ervaar je tegenslag en stormen; in de winter lijkt alles stil te staan en draag je geen vrucht; in de lente komt alles langzaam tot leven en groeit de hoop; in de zomer kun je oogsten. Je kunt echter niet in alle seizoenen oogsten en ook niet als je niet eerst hebt gezaaid. Het zaaien is het ontwikkelen van je talent en de start van wandelen in je bestemming, dit gaat nogal eens met tegenslag en moeite gepaard. Dan is er een periode van wachten, verder bouwen en langzame groei. Je geduld wordt beloond als je mag gaan oogsten; dat je jouw talenten volop in kunt zetten en je merkt dat je op je plek bent gekomen.

Het betekent niet dat je altijd in de zomer zal blijven als je daar bent aanbeland, soms komt er weer een herfst en moet je veranderingen doorvoeren, nieuwe stappen zetten.

De Heer zegt: “Sta op … kom in het licht. Het stralende licht van de Heer zal op je schijnen. Zijn zon gaat over je op. (Jesaja 60:1, BB)

Een volgende stap

Ben je geïnspireerd, maar heb je nog vragen of heb je een klankbord nodig? Zou je met iemand het proces van ontdekken en ontwikkelen van je talenten willen oppakken? Heb je moeite om in je eigen talenten te geloven en je droom waar te maken? Neem contact met me op of kijk eens verder op mijn website wat ik voor je kan betekenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...