Escapisme- het ontvluchten van je werkelijkheid

 

We leven in een tijd waarin social media en streaming abonnementen veel van onze tijd opslokken. Wat is het eerste wat je doet als je ’s ochtends wakker wordt? Waarschijnlijk je alarm uit doen en even kijken of je nieuwe berichten hebt gekregen. We kunnen ons een leven zonder smartphone en social media bijna niet meer voorstellen. En dat heeft gevolgen.

Eind maart 2017 werd ik geïnterviewd voor radio Ede over escapisme bij jongeren. Escapisme betekent ontvluchten van de werkelijkheid onder andere door series op internet te kijken, veel bezig te zijn met social media of door alcohol of drugs. Je vlucht weg in een andere wereld om even niet aan je eigen problemen te hoeven denken. Vroeger kenden we al SOG’gen (studie ontwijkend gedrag doen), escapisme ligt hier in het verlengde van, een soort vergrotende trap.

Gebaseerd op dit interview heb ik deze blog gemaakt, omdat het een actueel onderwerp is waar niet iedereen de gevolgen van kent.

Voldoening zoeken

Augustinus van Hippo zegt in de Confessiones “mensen zoeken voldoening in materiële zaken om innerlijke leegte te vullen die alleen God kan vullen.” Mensen zoeken ook vaak voldoening door de werkelijkheid te ontvluchten door escapisme. Ook dit vult de innerlijke leegte niet. God heeft jou niet gemaakt om je talenten te begraven, jezelf te verstoppen of het leven te ontvluchten. God heeft je gemaakt om te leven!

Voordelen van escapisme op de korte termijn

Voordelen van escapisme zijn ontspanning, verlichting van stress of minder zorgen maken. Vaak beleef je er plezier aan en vind je erkenning, bijvoorbeeld als de personages in de serie voor soortgelijke problemen staan als jijzelf. Deze voordelen gelden vooral voor de korte termijn. Bij acute problemen of als je tijdelijk veel spanning ervaart, is escapisme een mooie manier om even niet aan je huidige situatie te denken.

Gevolgen van escapisme op de lange termijn

Als je echter lange tijd de werkelijkheid blijft ontvluchten, heb je kans op de volgende gevolgen:

  • je problemen kunnen opstapelen wanneer je verantwoordelijkheden niet nakomt (in je werk of op school)
  • je kunt meer stress gaan ervaren
  • je kunt de grip verliezen op je werkelijke leven
  • je kunt last krijgen van schaamte over je gedrag of over het feit dat je dingen niet af hebt gemaakt (je huiswerk, taken voor je werk).
  • je sociale contacten kunnen verminderen en je kunt in een sociaal isolement komen.

5 ontspannende alternatieven voor escapisme

Deze gevolgen ontstaan niet zomaar, maar ze kunnen op de lange termijn ontstaan. Escapisme lijkt dan ook vooral een korte termijn oplossing. Gelukkig zijn er andere manieren om een break te krijgen van je problemen. Hieronder beschrijf ik verschillende ontspannende bezigheden die je snel een beter gevoel kunnen geven en makkelijk zijn te doen vanuit huis of in je directe omgeving.

  1. Creativiteit: tekenen, kleuren, schilderen, (kaarten) knutselen, breien of haken. Je bent hiermee iets aan het creëren met kleur of iets wat nuttig kan zijn, dat geeft positieve feedback en is nog leuk om te doen ook. Daarnaast zorgt het voor minder prikkels dan achter een scherm zitten. Je houdt er dan ook meer energie aan over.
  2. Muziek maken, zingen of muziek luisteren. Zet het geluid niet te hard, dan kost het teveel energie en kun je er hoofdpijn van krijgen. Het mooie is dat muziek je gedachten kan verzetten, positieve feedback geeft en dat je er (bij de bij jou passende muziek) helemaal door kunt ontspannen. Kijk ook eens of je je ogen kunt sluiten en echt puur luistert naar de muziek en niet in je hoofd weer bezig gaat met andere dingen.
  3. Door (intensief) te sporten ben je even met heel iets anders bezig en het is gezond voor je. Vaak voel je je na het sporten een stuk beter, mede doordat je lichaam endorfine aanmaakt.
  4. Wandelen in de natuur. Ook dit is gezond en de buitenlucht doet je goed. Je kunt meerdere zintuigen gebruiken, als je let op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt (bijvoorbeeld de wind of hoe het pad voelt onder je voeten), ben je minder bezig met denken aan je problemen.
  5. Steun zoeken bij vrienden of familie. Dat kan door te bellen, appen of af te spreken. Wanneer je praat of contact hebt met anderen, kan dit meteen al je zorgen verminderen. Daarnaast kunnen ze je advies, herkenning of begrip geven.

Problemen aanpakken

Heb je een probleem waardoor je de werkelijkheid wilt ontvluchten? Ren er dan niet steeds voor weg, maar kijk wat je kunt doen om de last te verminderen. Ontdek de bron van je problemen, durf deze in de ogen te kijken. Begraaf je problemen niet, maar doe er iets mee!

Escapisme is een manier om met problemen om te gaan, maar het lost deze niet op. Wanneer je grotere problemen hebt en je hebt hier hulp bij nodig, neem dan contact met me op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...