Positief leren denken

 

Leef als nieuwe mensen, doordat jullie op een nieuwe manier gaan denken, namelijk op Gods manier. Dan zullen jullie ook anders gaan leven. Dan zullen jullie weten wat Gods wil is. En alles wat Hij wil is goed, mooi en volmaakt. (Romeinen 12:2, BasisBijbel)

Je denken is heel krachtig en heeft invloed op hoe je leeft. Het heeft invloed op je gevoelens, je keuzes, je gedrag, wat je gelooft en op hoe je God kunt verstaan. Je denken wordt gevormd door ervaringen in heden en verleden. Veel mensen hebben strijd in hun denken en doen er goed aan om hun denken eens onder de loep te nemen.

Grip krijgen op je gedachten

Je hebt duizenden gedachten op een dag, veel gaat aan je bewustzijn voorbij. Veel van je gedachten zijn vertrouwd, doordat je ze al jaren denkt en gelooft. Door oefening en observatie krijg je meer grip op je gedachten. Dit kan je helpen als je veel negatieve gedachten of gevoelens hebt of vastzit in gewoonten die je wilt afleren.

Het is belangrijk dat je leert te onderscheiden of jouw gedachten waar en helpend zijn. Gedachten kunnen uit drie bronnen voortkomen; ze kunnen van jezelf zijn, van God of van de duivel. Hier ga ik in een latere blog verder op in. Ik noem het nu, omdat als je ervan uit gaat dat iedere gedachte waar is en van God komt, dit vervelende gevolgen heeft.

Wanneer je vooral gedachten gelooft die jou vertellen dat je niets waard bent, niet goed genoeg bent, anderen nooit mag teleurstellen o.i.d. dan heeft dat invloed op je zelfbeeld en hoe je je gedraagt naar andere mensen. Het zijn leugens waar je mee kunt afrekenen. De waarheid is: je bent gemaakt om te stralen; je bent waardevol; je bent Gods meesterwerk!

Je kunt niet weglopen van jezelf, hoeveel beter is het als je van jezelf leert houden? Dat je jezelf gaat zien zoals Jezus jou ziet? Dat begint door je gedachten te vernieuwen.

Negatieve gedachten veranderen

Stel: je hebt (in je jeugd) veel negatieve ervaringen gehad. Hierdoor ben je gaan geloven dat je altijd pech en tegenslag zult hebben. Je gelooft niet dat je geluk en voorspoed in je leven zult meemaken. Je leest in de Bijbel dat God dit belooft, maar het komt niet bij je binnen. Je denkt door een filter heen, die zelfs positieve ervaringen kan veranderen in negatieve.

Wat heb je dan nodig? Een openbaring van de waarheid. Niet alleen horen dat God je voorspoed en geluk belooft, maar een diepe ervaring meemaken waarin dit gebeurt en/of het ook van God zelf horen. Soms moet je dan wel eerst de leugens verbreken die voorkomen dat je dit kunt pakken; door te zeggen:

“Ik verbreek de leugen dat ik altijd pech zal hebben in mijn leven en dat alles me altijd tegen zit. Ik werk niet langer samen met deze leugen en ik verbreek de kracht die het over me heeft in Jezus naam.”

Het helpt om te kijken door wie je deze leugen bent gaan geloven en deze persoon te vergeven en los te laten.

De volgende stap is God te vragen: “God, wat is de waarheid?”

Luister naar Zijn antwoord en schrijf dit op, later kun je dit opnieuw lezen en je eigen gaan maken.

De oorzaken en leugens kunnen erg divers zijn. Veel mensen vinden het fijn om dit samen met iemand te doen, omdat ze door hun filter niet meer weten wat waar is en soms ook niet Gods waarheid kunnen horen. Neem gerust contact met me op als je hier stappen in wilt doen, ik wil je graag helpen om de strijd in je denken te overwinnen.

Positief leren denken

En, broeders en zusters, richt je gedachten op alles wat waar, eerlijk, heilig, vriendelijk, mooi en goed is. (Filippenzen 4:8, BasisBijbel)

Omdat je denken krachtig is en door veel oorzaken negatief beïnvloed kan zijn, is het belangrijk dat je jouw denken onder de loep neemt en stappen gaat zetten om positiever te gaan denken.

Hieronder enkele tips hoe je dit kunt doen:

  • Zoek alle (Bijbel)teksten op en zet ze achter elkaar die je gedurende je leven hebt gehad. Denk aan je belijdenistekst/dooptekst, de tekst op je geboortekaartje, op bemoedigingskaarten of teksten die je hart hebben geraakt.
  • Lees vervolgens regelmatig deze teksten en Woorden van God door, laat ze (opnieuw) tot je hart spreken en je bemoedigen.
  • Houd vol! Je denken heeft tijd nodig om zich te vernieuwen. Pak enkele van de nieuwe, positieve woorden die van de vorige punten naar boven zijn gekomen en overdenk deze minstens 10 minuten per dag. Doe dit voor 3 weken en als nodig voor langere tijd. Je zal merken dat je vooruitgang boekt!

De vernieuwing van gedachten en gedrag is een proces dat energie en tijd kost. Wacht niet langer en neem de eerste stap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...