Negatief zelfbeeld

Kenmerken van een negatief zelfbeeld

Ervaar je een of meerdere van de volgende klachten?

 • Negatief zelfbeeld, minderwaardig of onzeker voelen;
 • Jezelf verwijten maken en aanklagen, een sterk geweten;
 • Schaamte, sociale angst, niet durven spreken in een groep;
 • Moeite om jezelf te zijn of jezelf kwetsbaar op te stellen;
 • Eenzaamheid of snel afgewezen voelen
 • Of worstel je met de vraag “Wie ben ik nou eigenlijk?”

Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen hiermee. Kirsten kan je begeleiden zodat je groeit in zelfvertrouwen en persoonlijk kunt groeien. Zelf heeft ze ook geworsteld met een negatief zelfbeeld en angst voor afwijzing. Lees hieronder haar verhaal.

Kirsten worstelde met een negatief zelfbeeld

Kirsten was als jong meisje onzeker en verlegen. Ze durfde vaak niet te praten en werd regelmatig overstemd door anderen. Ze dook als meisje veel weg, verborg zich in een grote blouse of achter haar haar. Ook al komt Kirsten uit een warm en hecht gezin, ze kreeg vroeger het idee dat mensen niet zo naar haar wilden luisteren.

Als gevolg van haar verlegenheid en onzekerheid, had ze niet veel vrienden. Afwijzing, buitensluiting en eenzaamheid maakte ze veel mee. Door verschillenden situaties thuis en op school ging ze geloven in gedachten als “ik mag niet teveel ruimte innemen”, “ik word niet gehoord” en “anderen zijn belangrijker dan ik”.

In de blog “Ben ik goed genoeg?” kun je lezen over de stappen die Kirsten heeft genomen om af te rekenen met haar negatieve zelfbeeld en te groeien in zelfvertrouwen en assertiviteit. In het kort heeft het Kirsten geholpen om in veilige omgevingen kansen te krijgen om te groeien in vaardigheden en hierin veel bemoedigd te worden. Daarnaast heeft haar geloof in God en Gods waarheid gaan geloven veel voor haar betekend. Ze is zichzelf leren zien hoe Jezus haar ziet: met liefdevolle ogen. Het is een proces geweest met vallen en opstaan en het vragen van hulp van anderen is een belangrijke factor geweest.

Persoonlijke ontwikkeling en groeien in zelfvertrouwen

In verschillende gesprekken ga je stappen zetten om te groeien in zelfvertrouwen en zelfkennis. God heeft jou geschapen met fysieke en persoonlijke eigenschappen die jou maken wie je bent. Als kind kom je in situaties die invloed hebben op jouw persoonlijke ontwikkeling. Het kan zijn dat je afwijzing mee maakt, dat je gekwetst wordt of niet altijd krijgt wat je nodig hebt. Je gaat jezelf dan beschermen door je aan te passen en gedrag te vertonen waar positief op gereageerd wordt en waardoor je minder gekwetst wordt. Het nadeel van deze bescherming is, dat het je later soms in de weg kan staan. Je gaat gedrag vertonen wat niet altijd werkt en wat afwijkt van wie jij ten diepste bent.

Jouw waarde leren kennen

Om volledig tot bloei te komen is het belangrijk dat je ontdekt wat jouw waarde is. Je leert in de therapie:

 • Jezelf te accepteren en meer van jezelf te gaan houden;
 • Jouw talenten en kwaliteiten waarderen;
 • Leugens die je over jezelf gelooft te veranderen in de waarheid zoals God jou ziet;
 • Gedragspatronen te veranderen die je vroeger beschermden maar je nu in de weg zitten;
 • Omgaan met jouw valkuilen en minder mooie eigenschappen.

De vruchten hiervan:

Je zult merken dat als je groeit in zelfvertrouwen en zelfkennis, dat je dan meer rust en vrede gaat ervaren. Je zult je meer op je gemak voelen in contact met anderen. Je durft eerder stappen te zetten. Je zal meer kunnen geloven dat God jou heeft gemaakt als een meesterwerk. En dat je het waard bent om gezien te worden!

Behandelmogelijkheden

Je kunt met individuele gesprekken meer over jezelf leren door gesprekken, oefeningen en bijvoorbeeld vragenlijsten. Je leert de punten die genoemd zijn bij “persoonlijke ontwikkeling”. De behandeling is geheel naar jouw behoefte in te delen en hoeft niet over alle onderwerpen te gaan die genoemd zijn. Daarnaast is er volop ruimte voor jouw vragen en moeiten die je tegen komt in je dagelijkse leven.

Je kunt de individuele gesprekken aanvullen met een online module over zelfcompassie of zelfbeeld. Hierbij ga je thuis aan de slag en Kirsten zal je hierbij begeleiden. In de gesprekken kun je dieper op onderwerpen is die voor jou belangrijk zijn.

Identiteitsproblemen hebben vaak te maken met innerlijke wonden. Je kunt in dit traject ook vragen om innerlijk genezingsgebed. Kirsten heeft hier veel ervaring mee en vertelt je hier graag meer over.

 

Tarieven

Bij de behandeling van negatief zelfbeeld gelden de reguliere tarieven.

 • Het kennismakingsgesprek van 45 minuten is gratis
 • De afspraak van 60 minuten is 75 euro

 

Voor betalingsmogelijkheden en mogelijke vergoeding, klik hier.

Spreekt dit je aan of heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met Kirsten op.