Hoe houd je je geloof vast in de stormen van je leven?

Heeft het in jouw leven wel eens gestormd? Iedereen gaat wel eens door diepe dalen heen vol tegenslag en duisternis. Heftige gebeurtenissen brengen veel teweeg. Ze halen negatieve emoties omhoog. Ze werpen je terug op oude gedragspatronen. Je hebt ruimte nodig om alles te verwerken en wilt graag steun. Juist als je God dan graag zou ervaren, lijkt Hij zo ver weg. Herken je dat van een eigen situatie? Denk eens na over hoe je er toen mee omgegaan bent.

Ik wil je meenemen in de worstelingen rond geloof die je kunt hebben als je iets ergs mee maakt of in een periode zit waarin je God weinig ervaart.

Voetstappen in het zand

In een moeilijke tijd ervaar je God soms niet. Iemand zei ooit in een preek dat dit komt omdat God je dan aan het vormen is. Een andere uitleg: in een moeilijke tijd is je perspectief niet gericht op God, maar op je ziel met emoties, negatieve gedachten en onvervulde behoeften. De waarheid is dat God er wel is, dit is mooi beschreven in een gedicht genaamd “Voetstappen in het zand”:

Ik droomde eens en zie; ik liep aan ’t strand bij lage tij.
Ik was daar niet alleen, want ook de Heer liep aan mijn zij.
We liepen samen het leven door, en lieten in het zand,
een spoor van stappen; twee aan twee, de Heer liep aan mijn hand.
Ik stopte en keek achter mij, en zag mijn levensloop,
in tijden van geluk en vreugde, van diepe smart en hoop.
Maar als ik het spoor goed bekeek, zag ik langs heel de baan,
daar waar het juist het moeilijkst was, maar één paar stappen staan.
Ik zei toen “Heer waarom dan toch? Juist toen ik U nodig had,
juist toen ik zelf geen uitkomst zag, op het zwaarste deel van mijn pad…”
De Heer keek toen vol liefde mij aan, en antwoordde op mijn vragen;
“Mijn lieve kind, toen het moeilijk was, toen heb ik jou gedragen…”

Anonieme auteur

Geloof en ongeloof

Als lijden langer duurt, kan je geloof gaan wankelen. Je bent reikhalzend aan het uitkijken naar een doorbraak, maar die komt maar niet. Je hebt beloften van God ontvangen, maar ziet ze maar niet uitkomen. Dit kan leiden tot hoop en wanhoop. Verwachting en teleurstelling. Verdriet, frustratie, angst. Geloof en ongeloof. Kortom een emotionele achtbaan, van positieve naar negatieve emoties.

Vragen die bij je kunnen leven zijn: Waarom duurt het zo lang? Waarom leven met uitgestelde beloften? Waarom gebeurt het bij anderen wel zo makkelijk? Waarom geneest God anderen (zelfs door mijn handen), maar mij niet?

Mijn eigen worsteling

Al jaren bid ik voor een doorbraak die maar niet komt. In die jaren ben ik door verschillende emoties gegaan. Hoop en wanhoop. Verdriet, pijn en boosheid. Opnieuw hoop en geloof. En weer teleurstellingen, pijn en verdriet. Een emotionele achtbaan, met hoogte en diepte punten.

Op momenten heb ik veel gehad aan de beloften van God over mijn leven. En aan het Woord van God waar nog meer beloften in staan. Op momenten heeft God mij echt opgetild uit de put. Soms moest ik bewust kiezen om mijn perspectief te richten op God en op zegeningen in mijn leven. Ik heb geleerd om dankbaar te zijn, ook al is mijn doorbraak er nog niet. Mijn geloof heeft soms gewankeld, maar ik bleef God wel zoeken. En ik weet zeker dat Hij mij nooit los heeft gelaten. Hele perioden heb ik stilte en rust midden in de storm gemerkt.  

God is mijn houvast. Door de jaren van wachten, bidden en soms wanhopen ben ik gevormd. Ik ben sterker geworden, ben gegroeid in geduld en kan nog beter meevoelen met mensen die moeilijkheden meemaken. Doordat ik zelf in de put heb gezeten, weet ik hoe het voelt. En ik ervaar zelf dat je omstandigheden niet altijd goed hoeven te zijn om toch tevreden te zijn, vrede te ervaren en vreugde in je leven te hebben.


In geloof blijven bidden en hopen op jouw wonder of doorbraak

Bevrijding en genezing

We leven in een gebroken wereld. Niet altijd komt onze doorbraak. Soms moet je net als ik jaren wachten. Soms neemt je leven een andere wending. Toch mag je je altijd uitstrekken naar genezing en bevrijding. Jezus gaf ons hierin het goede voorbeeld. Zijn leven op aarde was vol van bidden voor mensen voor genezing en bevrijding. En het mooie is dat bij Hem iedereen genas of bevrijd werd. En iedereen was vol vreugde en dankbaarheid.

Naast het uitstrekken naar God in gebed, is het goed om goed voor jezelf te zorgen. Balans in je leven met werk en ontspanning, eten en drinken, bewegen en voldoende slaap. Rust nemen is goed voor je lichaam en je ziel. Soms is dit voldoende, soms heb je meer nodig en kun je de stap nemen naar therapie of counseling. Soms heb je (para)medische hulp nodig, leg je klachten eens neer bij je huisarts, een diëtist of fysiotherapeut. Er zijn veel specialisten die je verder kunnen helpen, met nieuwe inzichten, therapie of een doorverwijzing.

Woorden hebben kracht

Sommige mensen zijn geneigd om negatief te praten als ze moeilijkheden meemaken. Let op je taalgebruik. Woorden als “het wordt toch niks”, “het zal wel niet gebeuren” of “baat het niet, dan schaadt het niet”. Woorden uit onmacht of ongeloof. Woorden hebben kracht!

Je kunt beter zeggen, “God is aan het werk, ik blijf op Hem vertrouwen”, “ik blijf me naar mijn genezing uitstrekken”. Dat is geloofstaal die God waardeert. Blijf je positief uiten en geloven dat God aan het werk is, dat het misschien niet meteen duidelijk is wat Hij doet of gedaan heeft. God zegent altijd. Soms komt genezing in de nacht. Soms komt genezing in een proces. Hoe het bij jou ook gaat, je mag weten dat God erbij is en in jou gelooft.

God stort Zijn liefde in jouw hart uit en wil dat jij jouw weg met Hem gaat ondanks tegenslagen, moeite, verdriet en pijn.

Tips om te blijven staan in je storm

Aan het einde van deze blog wil ik je enkele tips meegeven die je kunnen helpen in moeilijke tijden, als God ver weg lijkt te zijn of als je geloof wankelt of God wel bestaat.

  1. Laat je verleden achter je. Als je merkt dat je verleden alleen negatieve invloed op je heden heeft, is het tijd om het los te laten. Je bent deels gevormd door je verleden, maar jouw toekomst is niet afhankelijk van je verleden. Het helpt om negatieve gedachten en gebeurtenissen los te laten. Ze hebben invloed op je gehad, maakten je sterker en vormden je karakter. Je mag je nu focussen op  je toekomst.
  2. Oefen jezelf in dankbaarheid en tel je zegeningen. Richt je op wat er wel goed gaat in je leven, wat je wel hebt in materieel, relationeel of ander gebied. Oefen jezelf hier dagelijks in, dan word je er steeds beter in.
  3. Schrijf de doorbraken in je leven op die je door de jaren hebt meegemaakt. Waar heb je voor gebeden en is wel gebeurd? Door je bewust te zijn van de keren dat God je heeft geantwoord, groeit je geloof dat Hij weer zal antwoorden en dat ook deze keer een doorbraak kan komen.
  4. Hou je ogen open voor doorbraken die anders zijn dan jij specifiek voor ogen hebt. Soms antwoord God door je een andere mogelijkheid te bieden, een deur te openen die lang gesloten was.
  5. Zet zelf een stap en kom in beweging. Door stilstaan en niets doen, kom je niet dichterbij je doel. Zoek wijsheid wat je volgende stap kan zijn. Dit kunnen stappen in gedragsverandering zijn maar ook naar (specialistische) hulp.
  6. Ontspan en doe ook leuke dingen. Dat geeft voldoening en een boost, juist in moeilijke tijden heb je dit erg nodig.

Wat wordt jouw volgende stap?

Zit jij nu in een storm of ervaar je veel tegenslagen? Kies een of meerdere van de tips uit en ga ermee aan de slag. Besluit wat je gaat doen. En heb je behoefte aan meer? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik sta graag voor je klaar met een luisterend oor en help je graag verder op jouw pad. Het eerste gesprek is gratis en kan via email, telefoon of face to face in Sint Pancras of Wormerveer. Ik hoop van je te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait