Ik ben niet goed genoeg

Herken je dat? Je vergelijkt jezelf steeds met andere mensen. En je vindt dat je minder mooi, minder slim of minder goed bent dan hen. “Hij is zo talentvol, maar ik voel mij een loser.” “Was ik maar zo mooi als zij… Dan zou iedereen van mij houden.” “Ik schiet tekort.” “Ik mag er niet zijn.” Dit zijn wezenlijke vragen waar iedereen wel eens mee worstelt. Ook mensen van wie je het niet verwacht.

Ik sta er alleen voor… het verhaal uit soapserie Schitterend

Scarlett is een bitch. Een succesvolle zakenvrouw. In aflevering 7 van soapserie Schitterend zien we echter wat er onder dat masker van arrogantie schuil gaat. In een flashback zien we haar verleden: haar moeder hield niet echt van haar. Al heel jong krijgt ze het gevoel dat ze er alleen voor staat. Ze zoekt wanhopig naar liefde bij haar vriendje Krispijn. Maar op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft, laat hij haar in de steek. Hier kun je de aflevering van soapserie Schitterend kijken:

Filmproducent Linda Brusche speelt Scarlett in de serie. Zij wilde op deze manier laten zien dat je nooit iemand op de buitenkant mag beoordelen. Want achter iedereen gaat een verhaal schuil…

Zoals zangeres Amanda Marshall zingt: Everybody’s got a story that could break your heart.”

Mijn eigen verhaal

Als jong meisje was ik onzeker en verlegen. Ik durfde vaak niet te praten en werd regelmatig overstemd door anderen, in mijn ogen leeftijdgenootjes die mooier en populairder waren. Op veel foto’s van vroeger, zie ik een meisje wat wegduikt, in een grote blouse of achter haar haar. Ik wilde nooit op de foto en op de foto’s die er zijn, kijk ik vaak niet vrolijk.

Ik kom uit een warm en hecht gezin. Ik heb lieve ouders en twee lieve zussen. Mijn zussen zijn allebei mondiger en meer op de voorgrond. Ik kreeg vroeger het idee dat er niet veel ruimte was en dat mensen niet zo naar mij wilden luisteren.

Als gevolg van mijn verlegenheid en onzekerheid, had ik niet veel vrienden. Ik werd vaak buitengesloten en soms ook afgewezen. Dit was erg pijnlijk, want ik wilde er zo graag bij horen. Ik keerde me ook veel naar binnen, ging uren lezen en leren, ik was een behoorlijke studiebol. Ik genoot ervan, maar het was ook erg alleen.

Door de situaties thuis en op school ging ik geloven in gedachten als “ik mag niet teveel ruimte innemen”, “ik word niet gehoord” en “anderen zijn belangrijker dan ik”. Dit is nooit tegen mij gezegd, maar zo heb ik vroeger dingen geïnterpreteerd.

Kirsten die nog onzeker is en niet in haar kracht staat

De ommekeer in mijn leven

In mijn studententijd bloeide ik langzaam open. Ik ging naar een internationale Bijbelschool, waar ik in een veilige omgeving nieuwe mensen leerde kennen. Daarna ging ik studeren in Utrecht, een nieuwe stad waar ik niemand kende. Ook hier leerde ik mensen kennen, van de opleiding en op de studentenvereniging (Ichthus Utrecht). Vooral bij de vereniging groeide mijn zelfbeeld, ik werd erg bemoedigd en kon veel nieuwe talenten ontdekken. Een fijne plek om deel van te zijn.

Toch bleef ik nog wel onzeker. Ik droeg vaak een masker zodat anderen niet echt konden zien hoe ik me voelde of wat ik ergens over dacht. Dit gaf veel spanning en voelde op momenten erg eenzaam. Het voorkwam dat ik troost en hulp kon krijgen, ik deed immers alsof het allemaal wel prima ging.

Wat heeft mij geholpen?

Een belangrijke doorbraak kwam toen ik groeide in mijn geloof in God. Onder andere door conferenties van Vrij Zijn en Herman Boon, gingen mijn geestelijke oren en ogen open. Ik heb afgerekend met negatieve boodschappen en leugens uit mijn verleden en heb mezelf leren zien hoe Jezus mij ziet: met liefdevolle ogen. Dat is een proces geweest van vallen en opstaan. In sommige periodes wankel ik nog wel, maar de basis is nu oké. Ik weet dat ik een waardevol mens ben, Gods geliefde kind. Een meesterwerk. God heeft mij talenten gegeven die ik in mag zetten voor anderen, zodat zij ook gaan zien wat hun waarde is!

Een andere doorbraak kwam toen ik mijn eigen psychologiepraktijk kreeg. Ik heb verschillende cursussen en trainingen gedaan. Daarnaast heb ik samen met Jeanine van Kleurstudio Ede gewerkt aan mijn imago. Zowel privé als zakelijk ben ik meer tot mijn kern gekomen. Want wat wil ik uitstralen? Waar sta ik voor? Toen ik dat ging uitdragen, veranderde dat iets in mij. Ik voelde me zelfverzekerder, krachtiger en representatief. Ze zeggen wel eens “kleren maken de man”, daar zit zeker een kern van waarheid in.

Kirsten die weet waar ze voor staat

Negen tips voor een gezond zelfbeeld

  1. Zoek positieve, bemoedigende mensen om je heen (vrienden, familie, kerk of gemeente).
  2. Zorg voor een veilige plek waar jij je talenten kunt ontwikkelen of eerst uitproberen (vallen en weer opstaan, trial and error).
  3. Volg trainingen, cursussen of zoek andere hulpmiddelen op, waardoor je jezelf kunt ontwikkelen en kunt groeien als persoon.
  4. Heb je een negatieve gedachte? Daag deze dan uit. Vervang de nare gedachte door een positieve, functionele gedachte.
  5. Bekijk jezelf met liefdevolle ogen. Heb meer mededogen en compassie voor jezelf. Want als je jezelf alleen maar afkraakt, heb je geen ruimte om te groeien.
  6. Schrijf iedere dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent in je leven. Dit helpt je om gelukkiger te worden.
  7. Schrijf iedere dag 3 dingen op die je goed hebt gedaan of die je leuk vindt aan jezelf.
  8. Wanneer je het moeilijk vindt om positief te zijn over jezelf, kun je ook aan mensen in je naaste omgeving vragen wat zij positieve eigenschappen van jou vinden.
  9. Zoek een hulpverlener (pastoraal medewerker, psycholoog of coach) die jou kan helpen om bewust te worden van negatieve gedachten en gedrag en deze te veranderen en voor je te bidden.

Onthoud: ook al is het soms een lange weg, je kunt je denken vernieuwen en je negatieve zelfbeeld overwinnen. Iedere stap die je neemt, brengt je een stap dichterbij je doel.

Jouw verhaal als zegen voor anderen

Worstel jij met een negatief zelfbeeld en weet je niet hoe je eruit moet komen? Dan wil ik je graag helpen. Ik heb hierboven mijn eigen verhaal gedeeld, om je te laten zien dat ik begrijp waar jij doorheen gaat. Ik wil naast je lopen en echt samen jouw weg gaan naar herstel. Ik weet welke hindernissen je tegen kunt komen en heb verschillende handvatten beschikbaar om je te helpen. Zodat ook voor jou de dingen die de vijand heeft bedacht om jou te beschadigen, omgekeerd kunnen worden. Zodat ook jij tot zegen mag zijn voor anderen!

Spreekt dit je aan of heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met Kirsten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait