5 redenen waarom lachen voor ontspanning zorgt

Lachen is gezond, dat weet iedereen. Hoe vaak lach jij? Zelf lach ik dagelijks en vaak meerdere keren per dag. Ik vind het heerlijk om uitbundig te lachen, dat geeft zo’n fijn gevoel! En het maakt vaak anderen ook vrolijk. Verder glimlach ik graag, naar bekenden, om iemand te bemoedigen of omdat iets leuk klinkt. En jij? Wat zorgt ervoor dat jij in de lach schiet? In deze blog vertel ik je graag waarom lachen gezond is en geef ik enkele adviezen om meer te lachen.

Ik houd van lachen!

In het filmpje hieronder zie je mij uitbundig lachen met Jeanine Houben. Zij is mission activator en heeft mij geïnterviewd over de impact die haar advies op mij en mijn praktijk heeft gehad. Naast een serieus interview hadden we ook de grootste lol. Dit filmpje start met een begroeting en dat terwijl ik al een geruime tijd bij haar was en we al meerdere “takes” van het interview hadden gedaan. Heerlijk droog. En heerlijk om je even te laten gaan. Het lucht je zo op!

Waarom is lachen zo gezond?

Ik begeleid mensen naar vrede, vreugde en vrijheid. Ik vind vreugde (en daar hoort lachen bij) zo belangrijk. Vreugde komt 101 keer voor in de Bijbel, dat geeft wel aan dat vreugde ook belangrijk is in Gods Koninkrijk. Er zijn vele redenen waarom lachen gezond is en voor ontspanning zorgt, ik noem er 5.

Reden 1: Het zorgt voor ontspanning en een prettig en opgewekt gevoel. Door lachen maak je stofjes aan (endorfine, serotine en dopamine) en hierdoor kun je beter ontspannen en je problemen relativeren. Je gaat je vrolijker voelen door te lachen. En tegelijkertijd heeft endorfine een positief effect op je immuunsysteem, het werkt pijnstillend en kalmerend.

Reden 2: Het vermindert je stress niveau. Lachen vermindert het stresshormoon cortisol in je bloed. Een half uur per dag lachen kan de kans op een hartaanval aanzienlijk verminderen. En lachen zorgt voor ontspanning, dit gaat niet samen met stress.

Reden 3: Lachen traint je kaak- en buikspieren. Dit zorgt weer voor een aantrekkelijker uiterlijk. Je gaat meer stralen en zal ook positievere reacties van andere mensen krijgen. Dit maakt je meer ontspannen in contact met anderen. Daarnaast krijg je een vriendelijke gezichtsuitdrukking wat je toegankelijker maakt.

Reden 4: Door vrij te lachen stop je met piekeren en negatief denken. Hierdoor verminderen negatieve emoties en wordt je meer ontspannen.

Reden 5: Je relativeert je problemen doordat je met wat meer afstand naar jezelf kunt kijken. Jouw problemen kunnen wat kleiner gaan lijken en tegenslagen ineens te overwinnen. Ook dit vermindert stress en bevordert ontspanning.

Lachen kun je leren

Het is niet altijd makkelijk om zomaar te gaan lachen. Vooral als je alleen bent, voelt dit niet natuurlijk en kun je je geremd voelen. Samen lachen gaat veel soepeler. Het is mooi als lachen spontaan komt, door iets grappigs te zien of te horen of een binnenpretje. Zelf kan ik best makkelijk lachen, maar er zijn tijden geweest dat ik dit wat minder kon. Bijvoorbeeld in de tijd dat ik erg onzeker was, ik was toen veel met mezelf bezig, dacht negatief en was erg serieus. Ik zag voor mezelf weinig reden om te gaan lachen. Een andere tijd dat ik weinig lachte was in de tijd dat ik afscheid moest nemen van onze eerste hond. Ik was erg aan onze hond gehecht, ze was mijn maatje. Ik heb in die periode meer gehuild dan gelachen. Beide emoties zijn goed om te uiten. Huilen kan opluchten, maar kost je ook veel energie en het kan je somberder maken. Lachen heeft alleen voordelen en maakt je vrolijker.

Adviezen om meer te gaan lachen

Je kunt meerdere dingen doen om meer te gaan lachen. Deze adviezen staan in volgorde als een soort stappenplan. Misschien ben je al halverwege en toch kun je veel hebben aan alle stappen. Voor mezelf was het ook weer een reminder om meer te (glim)lachen.

  1. Oefen je glimlach. Glimlach eens wat vaker naar mensen die je tegenkomt op straat, als iemand je iets vertelt of als je in de spiegel kijkt. Een glimlach is nog niet lachen, maar het is een mooie eerste stap en zorgt al voor ontspanning en een positiever gevoel. Je zult ook merken dat je sneller een glimlach of positiever woord terugkrijgt van mensen.
  2. Geef jezelf de ruimte om door de eerste weerstand om in de lach te schieten heen te gaan. Bedenk dat je graag wilt ontspannen en dat lachen gezond is. Het hoeft niet meteen te lukken of heel uitbundig te zijn. Door vaak te oefenen met lachen, zul je groeien in eerder spontaan te kunnen lachen.
  3. Probeer je te ontspannen. Heel gespannen gaan proberen om te lachen werkt niet. Als je ontspannen bent, zul je makkelijker gaan lachen. Zorg voor een relaxte houding, laat je spieren los, probeer aan iets leuks te denken en niet aan zorgen, negatieve gedachten of je to-do lijstje.
  4. Denk aan iets leuks. Wat voor leuke dingen heb je recent meegemaakt? Waarom heb je voor het laatst erg gelachen? Ik heb vaak binnenpretjes om iets grappigs wat ik gezien of meegemaakt heb. Soms komen ze ongelegen en rem ik ze af; soms laat ik mijn lach gewoon gaan. Als je een beelddenker bent, helpt het om je de situatie weer levendig voor te stellen.
  5. Kijk een grappig filmpje op YouTube, Facebook of tv. Zelf hou ik niet zo van bloopers, maar wel van grappige hondenfilmpjes. Een comedyfilm kan ook helpen om luchtiger te denken en meer te lachen. Kijk maar wat jij het leukst vindt.
  6. Wanneer je meer bent gaan lachen, krijg je meer ruimte om je humor van vroeger terug te krijgen en wordt je geestelijk meer ontspannen. Soms hebben we dat diep weggestopt omdat we dat toen we ouder werden niet meer wilden of te serieus zijn geworden.
  7. Samen lachen verdubbeld je plezier. Zoek iemand met dezelfde humor of die hetzelfde leuk vindt. Lach eens met mensen mee die lachen. En wanneer je toch alleen bent; probeer jezelf minder serieus te nemen en eens te lachen om jezelf. Lach ook eens om je fouten; dit helpt om ze te relativeren en er positiever mee om te gaan.

Ik wens je veel lachplezier, ontspanning en vreugde toe! Mocht je meer willen weten of willen groeien naar meer vreugde in je leven, neem dan eens contact met me op. Je bent welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.

Bronnen

Ik heb voor deze blogs inspiratie opgedaan bij een blog op www.optimalegezondheid.com en een artikel op www.gezondheidsnet.nl. De tekst en een groot deel van de blog heb ik zelf opgesteld.

Delen wordt op prijs gesteld als je aangeeft dat het van De Goede Strijd komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait