Doorbreek je eenzaamheid

Er zijn ontzettend veel mensen eenzaam in ons land. Het is dan ook niet vreemd als je zelf worstelt met eenzaamheid… of mensen kent in jouw omgeving die hiermee worstelen. Het is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Niet alleen ouderen, maar ook jonge mensen kunnen zich diep van binnen alleen voelen. Zanger Mario Raadwijk (ex Re-play) schreef er een aangrijpend lied over:

Wat schuilt er achter het masker?

In de bovenstaande muziekvideo van soapserie Schitterend zie je hoe de succesvolle moderedactrice Scarlett van haar werk naar huis loopt. Aan de buitenkant lijkt zij een succesvolle zakenvrouw. Van binnen voelt zij zich echter intens verdrietig en alleen. In haar armen draagt ze de doos van Rob, haar voormalig directeur waar ze erg op gesteld was. Hij is onlangs doodgeschoten. Dit verlies herinnert haar ook aan het verlies van haar geliefde broer Charlie, jaren eerder. Niemand ziet dat zij achter het masker van een sterke vrouw ondertussen veel pijn met zich meedraagt.

Zo kan eenzaamheid voelen

Tijdens de beelden horen we in de songtekst terug hoe eenzaamheid kan voelen:

  • “Ondanks al die mensen om me heen, voel ik me vaak zo verdomd alleen.”
  • “Ik zeg dat ik me prima voel, maar dat is meestal niet wat ik echt bedoel.”
  • “Alsjeblieft, help mij!”
  • “Keer op keer teleurgesteld, heb ik daarom geen vertrouwen meer? Wie is er met mij begaan. De eenzaamheid kan ik niet lang meer aan. Maar als ik nooit mezelf laat zien, ziet niemand mij ooit staan.”

Jezelf terug trekken maakt het erger

Wanneer je eenzaam bent of verdrietig, heb je de neiging om je alleen terug te trekken. Het liefst kruip je in een holletje, lekker knus en zo voel je hopelijk het minst van je ellendige toestand. Alleen, werkt dat? Juist doordat je je terug trekt, maak je de eenzaamheid erger. Doordat de leegte om je heen geen afleiding biedt, hebben je gedachten vrij spel. Negatieve gedachten voeden je (toch al negatieve) gevoel. Het wordt een vicieuze cirkel en je gaat je steeds rotter voelen.

Waar zijn de anderen?

Wanneer je eenzaam bent, ervaar je weinig verbondenheid. Het kan best zijn dat je een groot netwerk hebt, maar op het moment merk je daar niets van. De mensen waar je normaal op terug kunt vallen lijken ver weg. Je durft of wil er geen beroep op doen. Misschien wil je ze niet lastig vallen met jouw problemen, misschien schaam je je voor je grote verdriet of vind je het lastig om je emoties te tonen en je kwetsbaar op te stellen.

Er zijn veel mensen die geen warm netwerk hebben om op terug te vallen als ze het moeilijk hebben. Soms omdat ze het zelf lastig vinden om dat te doen, bijvoorbeeld door bovengenoemde redenen. Soms omdat de mensen in hun netwerk weinig begripvol zijn, erg druk zijn met hun eigen leven of niet goed kunnen luisteren. Waar moet je dan heen als je het moeilijk hebt?

Wat kun je doen?

Hieronder geef ik vier praktische tips om je eenzaamheid en verdriet te doorbreken:

  • Zoek iemand op aan wie je kunt vertellen wat er in jouw hart omgaat. Een goed gesprek waarin de ander kan luisteren en begrip toont, kan je erg opluchten. Het doorbreekt de vicieuze cirkel van eenzaamheid en alleen staan. Je kunt iemand uit je eigen netwerk zoeken (familie, vrienden) maar je kunt ook naar de kerk gaan of professionele hulp zoeken.
  • Zoek afleiding en ontspanning. Je terugtrekken met je eigen pijn en gedachten werkt niet. Maar als je iets gaat doen wat afleiding biedt, kun je nieuwe gedachten en emoties krijgen. Je kunt denken aan: muziek luisteren, filmpjes/series kijken, wandelen in de natuur, een warme douche of warm bad nemen of lees een goed boek.
  • Verwerk je emoties door te schrijven of creatief bezig te zijn. Wat maakt je verdrietig en zorgt ervoor dat je je eenzaam voelt? Hoe voelt dit en heb je dit vaker mee gemaakt? Schrijf hierover, bijvoorbeeld in een brief aan jezelf of teken/ schilder deze emoties uit. Wanneer het gaat om rouw, kun je ook een brief schrijven aan de persoon die gestorven is. Bedenk dat wat je positieve herinneringen zijn, waar ben je dankbaar voor bij die persoon en wat ga je erg missen. De emoties die loskomen kun je gewoon laten komen, het is belangrijk dat die niet opgekropt raken.
  • Verander je negatieve gedachten naar positieve, dankbare gedachten. Je kunt de vicieuze cirkel namelijk ook andersom laten draaien, in plaats van steeds negatiever, naar positiever. Dit lukt makkelijker als je dit combineert met de bovenste twee handvatten.

Je staat er niet alleen voor

Voel jij je eenzaam en verdrietig? Blijf er niet alleen mee lopen. Hopelijk helpen de bovengenoemde punten jou. Als je meer nodig hebt, zoek dan hulp. Dit kan in je netwerk, maar je kunt ook contact opnemen met Kirsten. Zij heeft altijd een luisterend oor. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend en vaak lucht zo’n gesprek al erg op. Het helpt je dingen op een rij te zetten en geeft wat inzichten over mogelijke oorzaken of persoonlijke eigenschappen die invloed hebben op je emoties. Samen met Kirsten kun je op weg gaan naar meer vrede, vreugde en vrijheid in je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait